BANGUI - Frankrijk heeft in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) soldaten ingezet om zijn ambassade in de hoofdstad Bangui te beschermen

Woedende demonstranten gooiden stenen naar de diplomatenpost en sommigen slaagden erin het ambassadeterrein binnen te dringen. De demonstranten verwijten de vroegere kolonisator passiviteit bij het bestrijden van een rebellengroep.

President François Hollande heeft het ministerie van Defensie opgedragen alle maatregelen te nemen om de ambassade en de Franse onderdanen in het land te beschermen, zo maakte het ministerie in Parijs woensdag bekend.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben al het niet-essentiële personeel en hun families opgedragen het land te verlaten. Ook de Verenigde Staten hebben gezegd dat hun burgers moeten evacueren. Het niet-essentiële personeel van de Amerikaanse ambassade heeft toestemming gekregen te vertrekken.

Frankrijk heeft 250 soldaten in het land voor een bestaande vredesmissie. Zij verblijven op een basis bij het vliegveld van Bangui.

Er leven naar schatting 1200 Fransen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, die rijk aan grondstoffen is maar desondanks tot de armste landen van Afrika behoort. Sinds de onafhankelijkheid in 1960, wordt het land geteisterd door politieke instabiliteit en wanbestuur.