CAÏRO - De Egyptische regering heeft het hogerhuis van het parlement woensdag gevraagd zich te richten op het organiseren van verkiezingen, regulering van de media en de bestrijding van corruptie.

De Shura Raad heeft tijdelijk de macht om wetgeving op te stellen en aan te nemen, in ieder geval tot er nieuwe verkiezingen voor het parlement kunnen worden gehouden.

De bevoegdheid voor de Shura Raad, die gedomineerd wordt door islamisten, om als wetgever op te treden maakte deel uit van de nieuwe grondwet, die deze maand met een ruime meerderheid werd goedgekeurd door de bevolking. Binnen twee maanden moeten er nieuwe verkiezingen voor het parlement worden gehouden.

Mahsoub

Mohammed Mahsoub, de minister van parlementaire aangelegenheden, zei dat de regering met nieuwe wetsvoorstellen zal komen om de aanstaande verkiezingen voor te bereiden, corruptie te bestrijden en om geld terug te vorderen van corrupte functionarissen uit het tijdperk van president Hosni Mubarak. Deze wetsvoorstellen kunnen volgende week al af zijn, aldus Mahsoub.

Volgens Mahsoub wil de regering ook het minimum- en maximumloon herzien, de sociale zekerheid uitbreiden en de media aan banden leggen.

Lees alles over de onrust in het midden-oosten in ons nieuwsdossier

Lees alles over de onrust in Egypte in ons nieuwsdossier