MANILLA - Bij een grote brand die duizenden woningen in een Filipijnse sloppenwijk heeft verwoest is de brandweer met stenen bekogeld.

De inwoners vonden dat de brandweermannen niet snel genoeg werkten en probeerden uiteindelijk de blusslangen af te pakken om hun eigen woningen in San Juan te redden, melden de autoriteiten.

Door de stenenregen raakten twee brandweermannen en een vrijwilliger gewond. Toen brandweermannen een weg zochten door de nauwe steegjes om bij het vuur te komen, werd een van hen door een woedende menigte overrompeld en afgetuigd.

Een agent wist hem te redden. Twee brandweerwagens raakten bij het geweld beschadigd.

Dronken

Een sloppenwijkbewoner werd door buurtbewoners doodgeslagen nadat hij had geroepen dat hij het vuur in de sloppenwijk had aangestoken. De man zou hebben gedronken en was niet verantwoordelijk voor het vuur.

De brand brak volgens de brandweer uit toen kinderen in een huis met aangestoken kaarsen speelden. De politie onderzoekt de dood van de man, maar er is nog niemand aangehouden.

Vanwege de kerstviering zijn veel inwoners van de sloppenwijk volgens brandweerofficier Domingo Cabog dronken. Sommigen zwaaien volgens hem met messen.

Ongeveer vijfduizend mensen hebben door de brand geen woning meer. Zij zijn opgevangen in een gymnastiekzaal en in tenten bij een basketbalveld.

Quezon

In Quezon, een andere van de zestien steden die samen de metropool en hoofdstad Manilla vormen, kwamen een dierenarts en zes leden van het huishouden om door een brand.

Door het vuur kwamen de slachtoffers vast te zitten in het huis. Het vuur zou zijn ontstaan doordat een elektrisch circuit overbelast raakte.