JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Iran tot hoofdonderwerp van zijn verkiezingscampagne gemaakt. 

Hij beloofde dat het zijn ''eerste prioriteit'' is een einde te maken aan het nucleaire programma van Iran als hij opnieuw premier wordt.

Netanyahu presenteerde zich dinsdag als de meest geschikte kandidaat om om te gaan met ''de dreigingen van raketten en terreur''. De Israëlische parlementsverkiezingen zijn op 22 januari.

De regeringsleider herhaalde dat de tijd opraakt om Iran af te houden van een kernwapen. Hij noemde dat zijn belangrijkste missie.

Nederzettingen

Ook het nederzettingenbeleid is een belangrijk punt in de campagne. Israël stemde maandag in met de bouw van ongeveer 5000 Joodse huizen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad en zien de bouw van nederzettingen als schending van het internationale recht.

''Met Gods hulp zullen we blijven leven en bouwen in Jeruzalem, dat altijd verenigd zal blijven onder Israëlische soevereiniteit", aldus Netanyahu.

In de peilingen is Netanyahu's Likud-partij veruit de grootste.