AMSTERDAM - De 62-jarige man die maandag in het Amerikaanse Webster een groep brandweermannen in een hinderlaag lokte, heeft een briefje achtergelaten.

Dat heeft de Amerikaanse politie gemeld, schrijft CNN.

De verdachte, de 62-jarige William Spengler, schreef daarin dat hij voorbereidingen trof om de buurt plat te branden en "te doen wat ik het liefste doe - mensen doodschieten", zo valt te lezen in de afscheidsbrief die volgens de politie twee tot drie kantjes telt.

Uit het briefje zijn de intenties van Spengler duidelijk geworden, maar nog niet zijn motief. De politie zei daar dinsdag niets over.

Zus

De politie meldt dat er menselijke resten zijn gevonden in het huis van de schutter, het zou gaan om zijn 67-jarige zus die al enige tijd vermist is.

De verdachte raakte van slag toen in oktober zijn moeder overleed en kon zijn zuster niet uitstaan, zei een buurman, Roger Vercruysse. "Hij bleef aan de ene kant van het huis en zij bleef aan de andere kant."

Spengler heeft begin jaren 80 zijn oma vermoord. Hij zat daar 17 jaar voor in de gevangenis.

Brand

Spengler heeft maandag vermoedelijk zelf brand gesticht en wachtte de toegesnelde brandweermannen op. Op het moment dat zij arriveerden, begon hij met schieten.

Daardoor sloegen de vlammen later over naar andere woningen. Het huis dat aanvankelijk als enige in brand stond was van Spengler zelf.

Twee brandweerlieden, 19 en 43 jaar oud, overleden, twee anderen raakten gewond en liggen in het ziekenhuis. Spengler werd in de buurt van het incident dood gevonden, de Amerikaanse politie gaat uit van zelfmoord.

Newtown

Volgens de politie gebruikte hij voor zijn daad eenzelfde type wapen als de schutter die anderhalve week geleden een bloedbad aanrichtte op een basisschool in Newtown, meldde The New York Times. Toen ging het om een AR-15-geweer van de fabrikant Bushmaster.

De schietpartij in Webster volgt anderhalve week op dat bloedbad. Die gebeurtenis, waarbij 20 kinderen en 6 medewerkers van de Sandy Hook Elementary School omkwamen, wakkerde het debat over strengere regels voor vuurwapenbezit in de Verenigde Staten aan.