KABUL - De politievrouw die maandag een Amerikaanse adviseur in Afghanistan doodschoot is een geboren Iraanse. 

Zij vertoonde eerder tijdens haar opleiding in Egypte 'instabiel gedrag', maar heeft voor zover dit valt na te gaan geen banden met extremisten.

Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag gezegd.

De agente, die alleen de naam Nargas gebruikt, doodde de 48-jarige Amerikaan Joseph Griffin met een schot in de borst in een zwaarbewaakt complex in het centrum van Kabul.

Eerder werd gezegd dat zij daar vaak kwam en bevoegd was om een wapen mee naar binnen te nemen, maar dinsdag zei de leider van het onderzoek, Mohammad Zahir, dat dit niet het geval was en dat zij het pistool naar binnen had weten te smokkelen. Welke steken de beveiliging hier heeft laten vallen wordt nog onderzocht, zei hij.

Buitenlander

Tijdens haar verhoor heeft Nargas volgens Zahir gezegd dat zij ofwel de gouverneur van de provincie Kabul, ofwel het hoofd van politie, ofwel Zahir zelf wilde vermoorden.

Toen het te moeilijk bleek om door de laatste veiligheidscordons te dringen, zag zij 'een buitenlander' en schoot hem dood, zei Zahir.

De woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken, Sediq Sediqi, toonde op een persconferentie het Iraanse paspoort van Nargas, dat in haar woning was aangetroffen.

Mentaal

haar mentale conditie was 'niet goed', zei Sediqi, die haar gedrag als 'instabiel' omschreef. Na een recente training in Egypte liet een 'buitenlandse overheid' weten dat zij niet 'normaal' leek te zijn.

Dit jaar hebben al zestig aanvallen van Afghaanse agenten of militairen op buitenlandse militairen of burgers plaatsgevonden, vergeleken met 21 in 2011.

Ook zijn meer dan vijftig leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten door collega's gedood. Volgens de Taliban wijst dit op toenemende weerstand onder de bevolking tegen de regering in Kabul en de buitenlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan.