LONDEN - Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales, aartsbisschop Vincent Nichols, vindt dat de regering-Cameron er een ''janboel'' van maakt door het homohuwelijk te willen invoeren.  

Dat heeft hij tegen de BBC gezegd. Hij vindt dat de regering helemaal niet het mandaat heeft om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht toe te staan.

Volgens Nichols had geen enkele partij, dus ook de regerende Conservatieven en Liberaal-Democraten niet, in 2010 legalisering van het homohuwelijk in haar verkiezingsprogramma opgenomen. Toch dreigt die nu werkelijkheid te worden.

''Vanuit democratisch oogpunt is dat een janboel. George Orwell (beschrijver van een totalitaire wereld in zijn boek 1984) zou trots op die manoeuvre zijn geweest'', zegt Nichols.

Premier David Cameron maakte de plannen eerder deze maand bekend. De regering maakte direct duidelijk dat de kerken zelf over de bevestiging van homohuwelijken kunnen beslissen.

Paus

Vorige week kreeg paus Benedictus XVI veel kritiek op uitspraken waarin hij het traditionele huwelijk van man en vrouw verdedigde. De paus gebruikte de woorden homohuwelijk en homoseksualiteit niet, maar prees wel de Franse opperrabbijn Gilles Bernheim, die in zijn land een controversiële campagne tegen legalisering van het homohuwelijk voert.