KABUL - Een Afghaanse politieagente heeft een Amerikaanse militair adviseur doodgeschoten in het hoofdkwartier van de Afghaanse politie in Kabul.

Dat hebben Afghaanse beambten gezegd, meldde de BBC maandag. Het zou voor het eerst zijn dat een vrouw die bij de Afghaanse politie werkt zich tegen de buitenlandse troepenmacht van ISAF keert.

De vrouw is inmiddels opgepakt. De autoriteiten vermoeden dat zij banden heeft met de islamitische extremisten van de Taliban.

Dit jaar keerden Afghanen bij de politie en het leger zich vaker tegen ISAF dan vorig jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers staat nu op ruim 50. Vorig jaar kwamen 35 mensen om bij 21 incidenten.

Afghaanse collega's

Het komt ook voor dat Afghaanse agenten zich richten tegen hun Afghaanse collega's. Bij een incident dat maandag in het noorden van Afghanistan gebeurde, kwamen zeker zes Afghaanse politiemannen om.

Het trainen van Afghaanse militairen en politiemensen is een belangrijk onderdeel van de NAVO-strategie om zich in 2014 terug te trekken uit Afghanistan. Ook Nederland traint Afghanen in een politietrainingsmissie in de provincie Kunduz die loopt tot medio 2014.