MOSKOU - De Syrische president Bashar al-Assad pleegt politieke zelfmoord als hij chemische wapens gebruikt.

Deze waarschuwing deed de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in een interview dat de Russische nieuwszender RT maandag heeft verspreid.

Lavrov beklemtoonde dat Assad helemaal geen plannen heeft die wapens te gebruiken. Rusland is al decennia een steunpilaar van het regime van de Assads.

Leden van de oppositie in Syrië beweren dat het regime wel plannen heeft voor het inzetten van chemische wapens of dat die reeds zijn gebruikt, maar Lavrov gelooft daar niets van. ''Ik geloof niet dat Syrië chemische wapens zou gebruiken, het zou politieke zelfmoord zijn.''

Homs

De Arabische nieuwszender al-Jazeera verspreidde maandag berichten van mensen in Homs, 135 kilometer ten noorden van de Syrische hoofdstad Damascus, dat daar een giftig gas zou zijn gebruikt door regeringstroepen.

De speciale gezant van de VN voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft in Damascus gesproken met Assad. Brahimi zei dat zij hun visie hebben besproken over de manier waarop de crisis in het land zou moeten worden beëindigd. Hij noemde de toestand in Syrië zorgelijk.

Assad zei elk initiatief te steunen dat uit is op "het welzijn van het Syrische volk en de soevereiniteit van Syrië beschermt".

Alawieten

Het regime van de clan van Assad werd in 1970 gevestigd door Assads vader Hafez. De clan bestaat vooral uit militairen die tot de minderheid van de alawieten behoren. Alawieten hangen een sektarisch geloof aan, dat is afgeleid van de sjiitische islam. Naar schatting 77 procent van de Syrische bevolking bestaat uit soennieten.

De VN rapporteerde pas nog dat steeds meer wordt gevochten door buitenlandse jihadisten en dat de strijdende partijen steeds meer vanuit hun etnische of religieuze achtergrond handelen

Luchtafweer

Onderwijl wordt een internationale interventie in Syrië gehinderd door de aanwezigheid van Russische militaire adviseurs in het land. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag. De adviseurs zouden moderne Russische luchtafweersystemen bemannen.

Deze systemen zijn door Rusland aan het regime van Assad geleverd na de uitbraak van de burgeroorlog in Syrië. Door de goed georganiseerde en uitgeruste luchtafweer in het land zouden bijvoorbeeld het instellen van een 'no-fly zone' of luchtaanvallen op Assad's troepen een riskante en kostbare onderneming worden. In juni werd al een Turks gevechtsvliegtuig neergeschoten door Syrische luchtafweer.

Bovendien kan de kans op Russische militaire slachtoffers die bij luchtaanvallen op Syrische overheidsdoelen aanwezig is de internationale verhouding behoorlijk beschadigen. 

Bekijk het interview met de Russische minister Lavrov:


Alles over de onrust in Syrië in ons dossier