AMSTERDAM - De Egyptische bevolking heeft zaterdag ingestemd met de nieuwe grondwet. Dat meldt althans de Moslim Broederschap van president Mohammed Mursi.

Zaterdag werd het referendum voor de omstreden Grondwet in zeventien van de 27 provincies gehouden. Het was de tweede en laatste ronde in het referendum.

Uit voorlopige resultaten die zondagochtend door de Moslim Broederschap werden gepubliceerd bleek dat 71,4 procent van de stemmers van zaterdag voor is. Van de stemmen is nu 95,5 procent geteld.

Daarmee is de uitslag van de twee rondes bij elkaar dat 64 procent instemt met de nieuwe grondwet, aldus een functionaris van Mursi.

Oppositie

De Moslim Broederschap is een voorstander van de nieuwe Grondwet. Uit vroege tellingen van de oppositie zou ook blijken dat de meerderheid de constitutie goedkeurt.

"De islamisten leiden het land, organiseren de stemming en beïnvloeden het volk, dus wat hadden we anders kunnen verwachten?", zegt een medewerker van het Nationale Reddingsfront. De definitieve uitslag wordt maandag verwacht.

Crisis

Vorige week zaterdag wonnen in de eerste ronde volgens onofficiële resultaten de voorstanders van de grondwet met 56 procent van de stemmen. De kans is klein dat het referendum een einde maakt aan de politieke crisis waarin het land is gedompeld. Sommige voorstanders hopen dat een ja-stem de situatie in Egypte na bijna twee jaar van onrust zal normaliseren.

Tegenstanders vrezen dat de seculiere tradities van het land op het spel staan en denken dat president Mohammed Mursi en zijn Moslim Broederschap de grip op de macht met de nieuwe grondwet verder zullen verstevigen.

Alles over de situatie in Egypte

Meer over de situatie in het Midden-Oosten