LONDEN - Een 27-jarige Britse vrouw kreeg donorlongen van een roker zonder dat ze dat wist.

In augustus stierf ze aan longkanker, 16 maanden nadat ze een longtransplantatie had ondergaan. Haar vader is nu boos op het ziekenhuis in Londen waar de operatie plaatsvond.

De vader zei dinsdag tegen de BBC dat zijn dochter deze longen nooit had gewild als ze had geweten dat ze van een roker waren geweest. Het ziekenhuis heeft zijn excuses aangeboden dat de vrouw geen keuze was gegeven.

De vrouw, Jennifer Wederell, kreeg op 2-jarige leeftijd te horen dat ze taaislijmziekte had. Voor haar transplantatie zat ze permanent aan de zuurstof. Ze stond al 18 maanden op de wachtlijst voor donorlongen.

Zeldzaam

Het Britse ziekenhuis zegt dat het ''erg zeldzaam'' is dat een patiënt gezonde longen van een roker niet wil hebben. Uitstel van transplantatie is bovendien risicovol.

Het hospitaal vreest ook dat de wachtlijst voor donorlongen nog veel langer worden als patiënten rokerslongen kunnen weigeren.

Nederland

In Nederland komen rokerslongen in principe ook in aanmerking voor transplantatie, zegt een woordvoerster van het Erasmus MC. Donorlongen worden uitgebreid gecontroleerd. Als ze gezond zijn, zijn ze geschikt voor transplantatie.

Nederlanders kunnen geen longen van (voormalige) rokers weigeren. Daar worden mensen die in aanmerking komen voor donorlongen wel van tevoren over geïnformeerd. Het Nederlandse beleid verschilt volgens het Erasmus niet van het Britse.