WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het bezit van semiautomatische aanvalsgeweren aan banden wordt gelegd.

Hij liet dinsdag weten een wetsvoorstel daarover van de Democratische senator Dianne Feinstein te steunen.

Obama wil ook zorgen dat mensen zonder vergunning niet meer zomaar een wapen kunnen kopen.

De Democrate Feinstein kondigde eerder aan op de eerste dag dat het Congres in nieuwe samenstelling bijeen is, een wetsvoorstel in te dienen voor een verbod op semiautomatische aanvalsgeweren. Adam Lanza schoot vrijdag met zo'n wapen 26 mensen dood in en bij de Sandy Hook Elementary School in Newtown.

2004

In 2004 kwam een einde aan een verbod van 10 jaar op semiautomatische wapens. Sindsdien schaften veel burgers zo'n wapen aan, bijvoorbeeld een kalasjnikov of een AR-15.

Het Witte Huis zei dat Obama de komende weken bekendmaakt hoe hij vuurwapengeweld nog meer wil tegengaan. Veel Amerikanen menen dat ze recht hebben op een wapen om zich te verdedigen. Na de schietpartij van vrijdag is de discussie over het wapenbezit opgelaaid.

Macht

Obama beloofde in de komende weken ''al zijn macht te gebruiken om te pogen nieuwe tragedies te voorkomen''. Concreet werd hij tot nu toe niet.

In de VS waren de afgelopen 30 jaar tientallen schietpartijen die veel levens eisten. Drie van de dodelijkste vonden dit jaar plaats. De meeste schutters hadden op een legale manier een semiautomatisch geweer gekocht. 

Biden

Vicepresident Joe Biden is namens het Witte Huis belast met de strijd tegen wapengeweld in de Verenigde Staten.

De rechterhand van Obama moet in samenspraak met andere hoge regeringsfunctionarissen met voorstellen komen om het geweld terug te dringen.

Het Witte Huis lijkt met de taakstelling uit een impasse te zijn gekomen ten aanzien van het vraagstuk over wapenbezit in de VS. Enkele uitgesproken voorstanders van wapenbezit binnen de Democratische Partij lijken ondertussen van mening te zijn veranderd.

Congres

Volgens fractieleider Harry Reid in de Senaat moet het Congres zich wel gaan buigen over opties om wapengeweld tegen te aan. ''We moeten de realiteit onder ogen zien dat we niet genoeg doen om onze burgers beschermen'', stelde Reid.

Ook het opschuiven van de senatoren Joe Manchin en Mark Warner, beiden fervent voorstander van vrij wapenbezit, maakt het voor het Witte Huis makkelijker beleid te formuleren. De keus voor Biden is daarbij niet vreemd. Hij maakte zich jarenlang als senator sterk voor het inperken van wapenbezit.

Republikeinen

Sommige Republikeinse politici zijn mogelijk toch bereid te praten over het aan banden leggen van vuurwapenbezit. Dat bleek dinsdag, nadat Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden achter gesloten deuren hadden gesproken over de schietpartij in en bij de Sandy Hook Elementary School in Newtown.

De Republikeinse afgevaardigde Steve LaTourette concludeerde na de vergadering dat de meeste van zijn partijgenoten nu klaar zijn om nog eens te kijken naar wat het grondwettelijke recht op wapenbezit betekent in de 21e eeuw. De politicus erkende wel dat een aantal van zijn collega's vermoedelijk nooit klaar zijn voor een gesprek over wapenregulatie.

Sceptisch

Partijgenoten van LaTourette toonden zich sceptisch over de mogelijkheden die de overheid heeft om in te grijpen. Senator Lindsey Graham merkte op dat een verbod op automatische wapens waarschijnlijk niets oplost, omdat er al miljoenen wapens circuleren.

Ook andere traditionele tegenstanders van strengere wapenwetgeving lieten zich horen na de bloedige schietpartij. Zo liet de machtige wapenlobbyorganisatie NRA weten ''bereid te zijn om betekenisvolle bijdragen te bieden'' om toekomstige slachtpartijen te voorkomen. Daarnaast bleken ook sommige Democratische tegenstanders van strengere wapenwetten zich te bezinnen op hun positie.