AMSTERDAM - De gruwelijke moord op twintig kinderen en zeven volwassenen in het Amerikaanse Newtown verplicht de Amerikaanse politiek volgens president Barack Obama tot actie.

Dat zei hij tijdens een geëmotioneerde toespraak in Newtown, waar hij zondag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers bezocht. ''We kunnen dit niet langer tolereren.’’

Obama beloofde in de komende weken ''al zijn macht te gebruiken om nieuwe tragedies te voorkomen''. Politieke gevoeligheden mogen de bescherming van kinderen niet in de weg staan, aldus de president in zijn toespraak.

''Geen wet kan al het kwaad in de wereld uitbannen, maar we hebben de plicht om dit soort geweld tegen te gaan. We mogen gebeurtenissen als deze niet als routine accepteren. We kunnen beter dan dit.’’

Oplossingen

Op mogelijke oplossingen voor het vuurwapengeweld ging Obama nog niet concreet in. Hij zei wetshandhavers, de geestelijke gezondheidszorg, het onderwijs en ouders te zullen betrekken in zijn pogingen om tragedies zoals in Newtown te voorkomen.

Eerder op de avond organiseerde de politie van Newtown een persconferentie. Daar werd bekendgemaakt dat agenten na de schietpartij honderden geweerpatronen hebben gevonden in de basisschool Sandy Hook.

Tijdens de persconferentie heeft de politie voor het eerst de identiteit van de schutter officieel bevestigd. Het gaat om de 20-jarige Adam Lanza. Ook is bevestigd dat hij na zijn daad zelfmoord heeft gepleegd.

Bekijk de speech van Obama:

Wapens

Volgens de plaatselijke autoriteiten had Lanza vier wapens meegenomen. Deze stonden geregistreerd op naam van zijn moeder. De meeste slachtoffers heeft hij gemaakt met een aanvalsgeweer van het type Bushmaster AR-15.

Daarnaast had twee pistolen en een jachtgeweer meegenomen. Het jachtgeweer en een van de pistolen heeft hij uiteindelijk in zijn auto laten liggen.

Slachtoffers

Lanza schoot in totaal 28 mensen dood. Tijdens de schietpartij in basischool Sandy Hook maakte hij 26 slachtoffers, waarvan 20 kinderen in de leeftijd 6 tot 7 jaar. Even daarvoor had hij zijn moeder doodgeschoten.

Na zijn daad heeft Lanza zichzelf doodgeschoten met het pistool dat hij had meegenomen, aldus de politie van Newtown.

Wapenbezit

De schietpartij heeft de discussie omtrent het wapenbezit in Amerika opnieuw doen oplaaien. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft zondag eerder op de dag Obama opgeroepen om het wapenbezit in Amerika aan banden te leggen.