Stemlokalen Egypte blijven langer open

CAÏRO - De stemlokalen in Egypte blijven wegens de hoge opkomst bij het referendum zaterdag 2 uur langer open.

Dat heeft de nationale kiescommissie bepaald.

De stemlokalen zouden om 18.00 uur (Nederlandse tijd) sluiten, maar de Egyptenaren in de tien provincies waar zaterdag kan worden gestemd, kunnen daar nu tot 20.00 uur terecht.

De stemming heeft in twee ronden plaats. In de overige delen van Egypte gaan de inwoners zaterdag 22 december naar het stemlokaal.

Ontwerpgrondwet

Het referendum gaat over een ontwerpgrondwet. Die is omstreden omdat president Mohamed Mursi, afkomstig uit de Moslim Broederschap, hem gehaast heeft laten opstellen.

De tegenstanders van de politieke ambities van de broederschap, onder wie christenen, seculieren en liberalen, zien in het ontwerp een schaamteloze poging van Mursi zijn macht als een nieuwe dictator te verankeren.

De oppositie, verenigd in het Nationale Reddingsfront, liet zaterdag weten erg bezorgd te zijn over de vele onregelmatigheden en schendingen van de regels waarmee de stemming gepaard gaat.

Fraude

Volgens critici kan het feit dat de ene helft vandaag en de andere volgende week stemt ertoe leiden dat de eerste uitslagen de stem van mensen die pas volgende week aan de beurt zijn kunnen beïnvloeden.

Het feit dat de rechters in Egypte, die in de clinch liggen met Morsi, hebben aangegeven geen toezicht te houden op de stembusgang doet critici vrezen dat er op grote schaal gefraudeerd kan worden.

Spanning

De spanningen rondom de grondwet worden geïllustreerd door de massale aanwezigheid van het leger. Bijna 120 duizend militairen worden zaterdag ingezet om stembureaus te beschermen. Een radicale islamitische beweging heeft aangegeven ook mensen naar stembureaus te sturen om deze te beschermen.

Het grondwetsontwerp werd op 30 november goedgekeurd door een commissie die hoofdzakelijk uit conservatieve moslims bestaat. Seculiere en christelijke leden van de commissie waren op dat moment al opgestapt.

Invloed

Als een meerderheid van de bevolking voor de nieuwe grondwet stemt zal de invloed van de islamisten in Egypte verder toenemen. Als de grondwet niet wordt aangenomen moeten er binnen drie maanden verkiezingen worden gehouden voor een nieuwe grondwetscommissie.

Alles over Egypte een de onrust in het Midden-Oosten in onze dossiers

Lees meer over:
Tip de redactie