BRUSSEL - De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS roept de top van de Nederlandse Spoorwegen en NS Hispeed op het matje wegens de aanhoudende problemen met de nieuwe hogesnelheidstrein Fyra.

Het gesprek is vrijdag op een onbekende locatie, bevestigde een NMBS-woordvoerder woensdag.

De top is ontboden om tekst en uitleg te geven over de technische problemen waarmee de verbinding tussen Brussel en Amsterdam kampt.

De leiding van de NMBS maakt zich grote zorgen. De Fyra kreeg inmiddels al de bijnaam Aldi-trein, omdat voor het goedkoopste materieel werd gekozen.

Regulier overleg

De NS laat weten ''regulier overleg'' te hebben met collega's van NMBS. 

''Dergelijke woorden (op het matje roepen red.) zou ik niet gebruiken om de situatie uit te leggen'', zegt een woordvoerder van NS. 

Volgens hem zullen beide spoorwegmaatschappijen gewoon als partners de eerste week van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel evalueren. ''En dan zullen we gezamenlijk kijken wat er beter moet en beter kan.''

De NS stelt dat twee derde van de internationale Fyra-reizigers met hooguit een kwartier vertraging op zijn bestemming arriveerde. Over de resterende 33 procent is de spoorwegmaatschappij niet tevreden.

NS

De NMBS, de kleinere partner in het Fyraproject, wijst erop dat de technische mankementen zich voordoen bij Fyratreinstellen van de NS. Bovendien is NS-dochter NS Hispeed verantwoordelijk voor het technische beheer van de hele Fyravloot. ''We willen gewoon weten wat er scheelt, ook om tot een oplossing te komen'', aldus de zegsman.

In verband met de perikelen, die gepaard gaan met uitval van treinen en forse vertragingen, pleit de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus voor terugkeer van de afgeschafte Beneluxtreinen.

Woensdag is amper één op de vier Fyra's die in Amsterdam vertrok, aangekomen op zijn eindbestemming Brussel-Zuid, klaagde de organisatie tegen het Belgische persbureau Belga. 

Burgemeester

De burgemeester van het Belgische Beringen verwijt de NS discriminatie omdat alleen studenten uit Nederland korting genieten.

Op aandringen van een student uit zijn gemeente die in Delft studeert, diende hij een klacht in bij de Europese Commissie.

''Dit is niet het Europa waar wij van dromen'', aldus de christendemocratische burgemeester Marcel Mondelaers woensdag over de ongelijke behandeling. Hij vindt dat elke student, uit binnen- of buitenland, recht heeft op de reductie.

De burgervader verwijst naar de NMBS, die geen onderscheid maakt. Volgens Mondelaers druist de regeling van de NS in tegen de Europese verdragen.

Discriminatie

De Europese Commissie in Brussel wil nog niet op de klacht reageren. Een woordvoerder ziet echter overeenkomsten met de Oostenrijkse situatie. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg tikte Oostenrijk onlangs op de vingers voor discriminatie van studenten op grond van hun nationaliteit. In het alpenland geldt een korting in het openbaar vervoer in de regel alleen voor studenten van wie de familie in Oostenrijk woont.

Volgens Europese verdragen hebben EU-studenten die elders in de EU studeren, dezelfde rechten op voordelen als binnenlandse studenten. Uitsluitend studentenbeurzen en -leningen zijn daarvan uitgezonderd. Reducties voor het openbaar vervoer vallen niet onder die uitzonderingen, benadrukt de commissie.

Reactie NS

De NS voelt zich niet aangesproken ''Ons valt niets te verwijten. Het gaat om een regeling die door de Nederlandse overheid is opgesteld en waar alle vervoerders aan meedoen'' , zei een woordvoerster in een reactie.