SEOUL - Noord-Korea heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een raket gelanceerd.

Dat meldde het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie.

Noord-Korea liet via staatspersbureau KCNA weten dat de lancering geslaagd is.

Noord-Korea zegt een satelliet in de ruimte te willen brengen, maar alom wordt gevreesd dat ze geen vreedzame doelen nastreven met de lancering.

De raket scheerde volgens planning over het Japanse eiland Okinawa. De tweede trap van de raket stortte zoals gepland neer in zee. De veiligheidsdiensten van zowel Zuid-Korea als Japan zijn in een spoedzitting bijeengekomen.

VN

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea veroordeeld voor de lancering. De lancering zou de vooruitzichten op vrede en veiligheid in de regio negatief kunnen beïnvloeden, zei hij.

Noord-Korea schond met de lancering een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin het regime in Pyongyang de lancering van langeafstandsraketten wordt ontzegd. De Veiligheidsraad van de VN komt naar verwachting later woensdag bijeen om de kwestie te bespreken.

Provocatie

De Verenigde Staten veroordeelden de lancering als een provocatie en een nieuw voorbeeld van het onverantwoordelijke gedrag van Noord-Korea. Rusland zei de lancering zeer te betreuren. Beide grootmachten waarschuwden dat de stabiliteit in de regio op het spel kan komen te staan.

China zei eveneens de lancering te betreuren en stelde vast dat Noord-Korea de lancering van de langeafstandsraket heeft doorgezet ondanks de grote zorgen van de internationale gemeenschap.

China geldt als de enige grote bondgenoot van Noord-Korea en wordt gezien als een van de weinige naties die enige invloed hebben op het geïsoleerde regime in Pyongyang.

Reactie Noord-Korea

Noord-Korea zegt in een reactie op de kritiek gewoon verder met zijn raketprogramma. Het is volgens het stalinistische land geen zaak voor de VN-Veiligheidsraad.

''Ongeacht wat anderen zeggen gaan we door met onze legitieme zaak om satellieten te lanceren'', maakte een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.