WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een interview met ABC News gezegd dat de Syrische Nationale Coalitie nu de legitieme vertegenwoordiging van het Syrische volk is.

Het is de grootste stap richting de Syrische oppositie van de Verenigde Staten sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië.

Het hoofd van de coalitie, Ahmed Moaz al-Khatib, is uitgenodigd om in Washington langs te komen voor een gesprek.

Dat zei de Amerikaanse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken William Burns woensdag tijdens een bijeenkomst van de Vrienden van Syrië in Marokko.

Nationale Coalitie

De Syrische Nationale Coalitie werd deze maand in Doha, de hoofdstad van Qatar, opgericht met als doel de vele groepen die strijden tegen het bewind van president Bashar al-Assad, te verenigen.

Maandag erkende ook Nederland de Syrische oppositie. Een aantal staten aan de Perzische Golf en Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk erkenden de coalitie al eerder.

Rusland

De beslissing van Obama wordt bekritiseerd door Rusland. Moskou zegt dat erkenning van de Syrische Nationale Coalitie haaks staat op eerdere internationale afspraken over het streven naar politieke verandering in Syrië.

Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken gokken de VS nu kennelijk ''op een gewapende overwinning'' van de coalitie op de regering van Bashar al-Assad.

Rusland geldt als een bondgenoot van Syrië en heeft zich tot nu in VN-verband verzet tegen internationale pogingen om de druk op het regime in Damascus op te voeren. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten