DEN HAAG - Ruim een jaar na de komst van Laurent Gbagbo naar Den Haag wil zijn rechtszaak voor het Internationaal Strafhof (ICC) maar niet vlotten.

Rechter Silvia Fernández wil liefst in februari beginnen met de zogeheten bevestigingszitting waar moet blijken of er voldoende bewijs is voor een proces tegen de ex-president van Ivoorkust. De verdediging toonde zich tijdens een voorbereidende hoorzitting dinsdag echter niet goed voorbereid daarvoor.

Gbagbo kwam in november 2011 als eerste en tot nu toe enige oud-staatshoofd in handen van het ICC. De aanklagers beschuldigen hem van het aansturen van massale moorden na de omstreden presidentsverkiezingen van 2010. Gbagbo wilde toen de overwinning van zijn opvolger Alassane Ouattara niet erkennen.

Beide kampen vochten maandenlang met elkaar. Volgens officiële cijfers vielen daarbij bijna 3000 doden. Volgens Ivoriaanse journalisten die de zitting in Den Haag bijwoonden, kan het echte aantal twee tot drie keer zo hoog zijn. ''Ik heb zelf gezien hoe mensen in massagraven zijn gegooid; die staan nergens geregistreerd'', aldus een van hen.

Verkracht

Naast de moorden werd er ook op grote schaal verkracht. Tijdens de bevestigingszitting presenteert ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda een deel van haar bewijs om de aanklacht kracht bij te zetten.

De verdediging van Gbagbo klaagde dinsdag dat zij onvoldoende menskracht en informatie heeft om het verweer te voeren. De aanklagers, die net als de rechters in februari met de bevestigingszitting willen beginnen, beschuldigen de verdediging van vertragingstactiek.

De situatie in Ivoorkust is nog steeds gekenmerkt door etnische en religieuze spanningen. Een VN-macht onder leiding van de Nederlandse oud-politicus Bert Koenders probeert het nationale verzoeningsproces op gang te brengen. Volgens Ivoriaanse journalisten verricht de PvdA'er ''goed werk''.