LISSABON - Een epidemie van knokkelkoorts op het eiland Madeira is op z'n retour nadat 2000 mensen de afgelopen maanden geïnfecteerd waren geraakt.

Dit zei de Portugese minister van Volksgezondheid, Fernando Leal da Costa, maandag tijdens een bezoek aan het eiland.

Leal da Costa prees het opsporings- en behandelingssysteem op het eiland, dat populair is bij toeristen.

Maar hij waarschuwde dat de volledige uitroeiing van de mug die de ziekte veroorzaakt, ''zeer moeilijk zal zijn, omdat die hier nu een habitat heeft gevonden''. De dengue-mug is vermoedelijk eerder dit jaar vanuit een tropisch land per ongeluk naar het eiland gebracht.

Uitbraak

Op 5 december meldde het ministerie dat 1993 mensen met knokkelkoorts zich hadden gemeld sinds het begin van de uitbraak.

Maar het aantal geregistreerde gevallen was in de week van 26 november tot 2 december met 54 procent gedaald vergeleken met de voorgaande week. Alle patiënten die waren besmet, zijn inmiddels aan de beterende hand.

In totaal 118 mensen zijn sinds oktober in een ziekenhuis behandeld, niemand is aan de ziekte overleden.

Het ministerie zei dat 42 gevallen zijn gevonden in Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Frankrijk onder vakantiegangers die in Madeira waren geweest. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse toeristen besmet geraakt.

Tropische infectie

Knokkelkoorts is een tropische virale infectie met symptomen die kunnen variëren van een mild griepachtig ziektebeeld tot potentieel dodelijke vormen die zich bij 5 procent van de patiënten ontwikkelen.

De ziekte staat bekend als knokkelkoorts vanwege de hevige pijnen die ze in de handen kan veroorzaken.