ALMATI - Rusland loopt het risico de diensten van het Kazachse ruimtevaartcentrum Baikonoer te verliezen.

Het hoofd van de Kazachse ruimteorganisatie Kazcosmos, Talgat Moesabajev, vertelde het parlement maandag dat er plannen zijn Baikonoer onder Kazachse jurisdictie te brengen. Dat meldde persbureau Interfax-Kazakhstan.

Rusland betaalt de Kazachen tot 2050 jaarlijks zo'n negentig miljoen euro voor het gebruik van Baikonoer. Kazachstan overweegt nu het contract op te zeggen, omdat het meer geld wil ontvangen voor de huur.

Momenteel is het ruimtevaartcentrum de enige plek in de wereld vanwaar astronauten naar het internationale ruimtestation ISS kunnen worden gebracht.

Eerder blokkeerde de Kazachse overheid de lancering van enkele raketten na een dispuut over het gebied rond de basis waarin brokstukken neer mochten komen. Na interventie van de Russische premier Medvedev en zijn Kazachse ambtsgenoot Massimov werd dat probleem uit de wereld geholpen.

Deskundigen vrezen dat veel specialisten Baikonoer de rug zullen toekeren als het centrum inderdaad onder leiding van de Kazachse autoriteiten komt te staan.

Een dergelijke exodus kan de expertise van het Russische ruimtevaartprogramma ernstig aantasten.