AMSTERDAM - De seculiere oppositie in Egypte heeft de bevolking opgeroepen dinsdag massaal de straat op te gaan uit protest tegen het referendum over de nieuwe grondwet.

Het zogeheten Nationale Reddingsfront deed de oproep zondagavond in een communiqué.

Volgens critici hebben islamisten te veel invloed gehad op de inhoud van de nieuwe constitutie. Maar president Mohamed Mursi weigert de voor 15 december geplande volksstemming uit te stellen.

Mursi kwam eerder aan een van de eisen van de oppositie tegemoet door een decreet te herroepen dat hem vrijwel absolute macht gaf. Hij weigerde echter het referendum over een grondwetsontwerp dat de islamitische wetgeving in de grondwet verankert af te blazen.

Die twee partijen staan op voet van oorlog sinds Mursi 22 november macht naar zich toetrok. Hij maakte dat zaterdag na een storm van protest ongedaan, maar heeft zijn tegenstanders zijn hierdoor niet gekalmeerd.

Jachtvliegtuigen

Enkele jachtvliegtuigen van het type F16 zijn zondag laag over het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro gevlogen.

Er was geen verklaring voorhanden voor de ongewone manoeuvre van de luchtmacht. Zaterdag lieten de militairen weten dat ze niet zullen toestaan dat ''Egypte in een duistere tunnel verdwijnt''.

Ze drongen daarbij aan op een dialoog tussen aanhangers van de islamistische president Mohamed Mursi en zijn seculiere tegenstanders.

Leger

Mursi heeft zondag het leger opdracht gegeven de orde te handhaven en staatsinstellingen te beschermen tot na de bekendmaking van de uitslag van het referendum over de omstreden nieuwe grondwet.

Volgens de maatregel, die maandag ingaat, mag het leger bij het uitvoeren van die taken burgers arresteren.

Lees alles over de situatie in Egypte en het Midden-Oosten onze dossiers