SEOUL - Noord-Korea gaat een controversiële raketlancering waarschijnlijk uitstellen. Dat heeft het staatspersbureau KCNA gezegd.

Noord-Korea kondigde begin deze maand aan dat het land tussen 10 en 22 december een satelliet in een baan om de aarde wil brengen.

Volgens de VS en andere landen waaronder Rusland en Zuid-Korea gaat het om een test met langeafstandsraket, die niet alleen satellieten maar ook atoomladingen kan vervoeren.

Antiraketsystemen

De Verenigde Staten stuurden vrijdag oorlogsschepen naar de wateren rondom Noord-Korea om de geplande lancering in de gaten houden. Aan boord van de schepen zijn antiraketsystemen aanwezig. Ook Japan maakte oorlogsschepen gereed omdat resten van de raket na de lancering op Japans grondgebied dreigen terecht te komen.

Waarom de lancering is uitgesteld is niet bekendgemaakt. Volgens analisten heeft het besluit niets met politieke druk te maken maar zorgen technische problemen of overlast door sneeuw voor de vertraging.

Vier pogingen

Het is Noord-Korea nog niet eerder gelukt een raket als deze succesvol te lanceren. Sinds 1998 heeft het vier pogingen gedaan, de laatste mislukte lancering was in april dit jaar. Die raket viel voor de Koreaanse kust in zee.