ROME - Mario Monti wil opstappen als premier van Italië zodra het parlement een begrotingswet heeft aangenomen. 

Dit is in Rome bekendgemaakt na een urenlange ontmoeting van de regeringsleider met president Giorgio Napolitano. In de Italiaanse hoofdstad wordt rekening gehouden met verkiezingen op 10 maart.

Monti staat al ruim een jaar aan het hoofd van een zakenkabinet. Zijn voorganger, Silvio Berlusconi, moest in november 2011 opstappen, mede omdat hij het vertrouwen van de financiële wereld had verloren.

Monti kon ruim een jaar lang rekenen op de steun van alle grote partijen in het parlement met uitzondering van de separatistische Lega Nord. Afgelopen week liet ook de PDL van Berlusconi het afweten bij een belangrijke stemming.

Monti vindt dat hij in deze omstandigheden ''onmogelijk'' kan doorgaan met regeren, aldus Italiaanse media. Hij wil op korte termijn steun in Kamer en Senaat voor de begroting en de stabiliteitswet. Zijn aftreden daarna is ''onherroepelijk''.

'Politiek neutraal'

Monti had volgens vertrouwelingen geen zin om beschadigd te raken door kritiek van de centrumrechtse partij PDL op zijn economisch beleid.

Die is blij dat hij nu opener kan zeggen wat hij denkt, nu hij geen leiding meer geeft aan een 'politiek neutraal' zakenkabinet. Hij overweegt de politiek in te gaan met een eigen lijst bij de verkiezingen over een aantal weken. Ook overweegt hij de mogelijkheid president Giorgio Napolitano (87) op te volgen. De ambtstermijn van het hoogbejaarde staatshoofd loopt in mei af.

Berlusconi

Silvio Berlusconi doet volgend jaar mee aan de verkiezingen en wil voor de vijfde keer premier van Italië worden. Langs de lijn van het trainingsveld van zijn voetbalclub AC Milan zei de mediamagnaat tegen media dat hij ''verdrietig'' terugkeert in het publieke ambt.

Het was al bekend dat de door schandalen omgeven Berlusconi aan een comeback werkte. Zaterdag maakte hij zijn deelname definitief. Hij zal voor de zesde keer aan verkiezingen meedoen. Overigens liet Berlusconi weten dat zijn partij PDL de begroting van de regering van Mario Monti voor volgend jaar toch zal steunen.

Twee dagen geleden werd de steun voor de regering juist ingetrokken. Berlusconi moest in november 2011 aftreden. Hij had het vertrouwen van de financiële markten verloren en was verwikkeld geraakt in seksschandalen.

Terugkeer

Van diverse kanten is al afwijzend op zijn naderende terugkeer gereageerd. Partijgenoot Gianni Alemanno, burgemeester van Rome, noemde het ''onverstandig en ondenkbaar''. Peilingen wijzen daarbij uit dat de ex-premier in verkiezingen geen schijn van kans zal maken.