GAZA - Aan het begin van de viering in de Gazastrook van de 25e verjaardag van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas is politiek leider Khaled Meshaal zaterdag uit een model van een raket opgedoken.

Hij werd bejubeld door tienduizenden mensen die kennelijk niet in de gaten hadden gehad dat de 6 meter hoge modelraket een deur bevatte.

Een andere 'raketganger' die door de deur naar buiten kwam was Ismail Haniyeh. Hij is regeringsleider in de vrijwel belegerde en berooide Gazastrook die sinds 2007 in handen van Hamas is.

De viering moet mogelijk ook een verzoening met de seculiere oude garde van de Palestijnse politiek, de beweging Fatah, inluiden. Fatah weigerde in 2006 gevolg te geven aan de verkiezingsoverwinning van Hamas. Fatah heeft leden naar de verjaardag van deze Palestijnse versie van de Moslim Broederschap gestuurd.

Twee weken geleden kwam er met een wapenstilstand een einde aan gevechten tussen Hamas en Israël. Hamas ziet zichzelf als winnaar van het conflict, omdat Israël instemde met een staakt-het-vuren en niet, zoals Israël had gedreigd, een grondoffensief in Gaza inzette.