CAIRO - De Egyptische president Mohamed Mursi is van plan het leger te hulp te roepen voor het handhaven van de openbare orde.

De krant al-Ahram berichtte zaterdag dat Mursi de strijdkrachten politietaken wil laten uitvoeren.

Mursi is van de Moslim Broederschap. Het leger dat in 1952 de macht greep en de broederschap zijn lange tijd 'water en vuur' geweest.

Het leger heeft zaterdag in een op de tv voorgelezen verklaring gewaarschuwd dat het geen geweld zal tolereren. Het leger ''steunt de dialoog om dat die de enige weg naar een oplossing is''. Het zou erg 'desastreuze consequenties' hebben als de politieke groepen geen overeenkomst bereiken, aldus de militairen.

Legitimiteit

De Moslim Broederschap heeft op haar beurt zaterdag beklemtoond achter Mursi te staan. De leider, Mohammed Badie, zei dat zijn beweging koste wat het kost de legitimiteit van president Mursi zal verdedigen.

Hij klaagde dat sinds de protesten tegen Mursi 22 november losbarstten er bijna 30 kantoren van de broederschap in brand zijn gestoken. De broederschap verwelkomde de verklaring van het leger. Daarin werd met geen woord gerept over eventueel ingrijpen door militairen.

Magistraten

De militairen regeerden van 1952 tot de machtsovername door Mursi. Die heeft te maken met nog een andere steunpilaar van het in februari 2011 gevallen regime van Hosni Mubarak, de magistraten.

In een poging de tegenstribbelende rechters uit te schakelen, vaardigde Mursi 22 november een decreet uit waarin hij zichzelf boven de rechterlijke macht stelde. Hij wilde daarmee ook voorkomen dat opperrechters het opstellen van een grondwet belemmeren.

Mursi regelde snel een ontwerpgrondwet door die te laten schrijven door islamisten uit zijn aanhang. Hij wil het 15 december in een referendum voorleggen.

Protest

Mursi's daadkracht heeft tot een storm van vaak bloedig protest geleid. Veel Egyptenaren vrezen dat Mursi bezig is Mubaraks autoritaire regime te vervangen door een dictatuur van de broederschap.

Mursi ontkent dat en stelt slechts tijdelijk meer bevoegdheden nodig te hebben om de hervormingen waar de revolutie van vorig jaar op aanstuurde, door te voeren.

Ondertussen duurt een sit-downprotest bij het paleis voort. Betogers hebben wegversperringen opgeworpen, terwijl rondom het paleis tanks opgesteld staan. Er gaan geruchten dat aanhangers van Mursi van plan zijn de straat op te gaan om hun steun aan de president te betuigen.

Het leger is onderwijl bezig rond het paleis grote blokken van cement te plaatsen. In een verklaring zei het leger dat het 'de verantwoordelijkheid heeft om de hogere belangen van het land te beschermen'.

Lees al het nieuws over Egypte in ons dossier.