WASHINGTON - Egyptische autoriteiten hebben een verdachte opgepakt die leiding zou hebben gegeven aan een terreurnetwerk dat achter de aanslag op het Amerikaanse consulaat zat in de Libische stad Benghazi.

Dat schrijft de Wall Street Journal vrijdag.

Het zou gaan om Mohammed Jamal Abu Ahmad, een voormalig lid van de Egyptisch-Islamitische Jihad. Hij werd in maart 2011 uit een gevangenis bevrijd na de verdrijving van de Egyptische leider Hosni Mubarak.

Sinds zijn vrijlating zou hij met geld van terreurnetwerk al-Qaida in Jemen een nieuwe operatie hebben opgezet met trainingskampen in Libië en Egypte.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zal een verklaring afleggen over de aanval. Ze zal hierin reageren op een onderzoeksrapport over de aanslag. Dat heeft een vertegenwoordiger van de commissie die de zaak onderzoekt vrijdag bekendgemaakt.

Bij de fatale aanval in september kwamen de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. Het rapport verschijnt vermoedelijk volgende week. Wanneer Clinton gehoord zal worden is nog onduidelijk, maar verwacht wordt dat dit kort nadat het rapport is vrijgegeven zal plaatsvinden.