BELFAST - In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn vrijdagavond rellen uitgebroken nadat raadsleden hadden besloten om de Britse vlag niet het hele jaar lang te tonen bij het stadhuis.

Twee politieagenten raakten gewond toen relschoppers in het centrum van de stad met de politie in aanraking kwamen. Dat heeft de Noord-Ierse politie gemeld.

Maandag stemde de raad in met een voorstel om het aantal dagen dat de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk, te zien is te beperken tot 17. De protestanten zijn tegen dit besluit omdat zij vinden dat Noord-Ierland de sterke banden met Groot-Brittannië moet behouden.

Grote demonstratie

Relschoppers staken twee auto's in brand en er werden stenen en flessen gegooid naar de politie. Ook in andere delen van Noord-Ierland zijn sinds de uitspraak maandag verschillende rellen uitgebroken.

Er zouden bovendien plannen zijn voor een grote demonstratie in het centrum van Belfast op zaterdag.

De Ierse politica Naomi Long ontving een doodsbedreiging omdat zij stemde voor verandering van het beleid rond de Britse vlag. In andere delen van Noord-Ierland werden twee bommen gevonden.