WASHINGTON - Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat zich buigen over het verbod op het homohuwelijk in de staat Californië en de federale wet, die het homohuwelijk niet erkent.

Dat heeft het hof vrijdag besloten.

Het hof gaat de kwestie waarschijnlijk volgend jaar maart behandelen. Een uitspraak wordt in juni verwacht.

Ook gaat het een wet uit 1996 onder de loep nemen die het huwelijk definieert als een wettelijke verbintenis tussen man en vrouw en bepaalde rechten niet toekent aan homoseksuele stellen, zoals erfeniskwesties en belastingvoordelen.

Het homohuwelijk is nu legaal in negen staten en in de hoofdstad Washington. In 31 staten is het homohuwelijk illegaal. De federale wet erkent het homohuwelijk niet.

Niet grondwettig

Californië legaliseerde in 2008 het homohuwelijk, maar het besluit werd datzelfde jaar weer vernietigd na een referendum. In 2010 bepaalde een federale rechtbank dat dit verbod niet grondwettig was. Het hooggerechtshof buigt zich ook over deze kwestie.

De houding van veel Amerikanen ten aanzien van het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen is aan het veranderen. Uit recente peilingen blijkt, zo schrijft The New York Times, dat een meerderheid van de Amerikanen het homohuwelijk steunt.