AMSTERDAM - De kust van de Japanse provincie Miyagi is vrijdag getroffen door een tsunamigolf van 1 meter hoogte na een zware aardbeving van 7,3 op de schaal van Richter. Er zijn nog geen berichten over eventuele schade.

Golven hebben rond 09.40 uur Nederlandse tijd de kust van Miyagi hebben bereikt, bij de stad Ishinomaki. Dat meldt het Japanse meteorologische agentschap.

Het Pacific Tsunami Warning Center meldt dat de kans op een wijdverspreide tsunami over de Grote Oceean zeer gering is. Rond 11.15 Nederlandse tijd werd de tsunamiwaarschuwing voor Noordoost Japan ingetrokken.

De beving vond om 09.18 uur Nederlandse tijd plaats op een diepte van 36,1 kilometer, op 462 kilometer afstand van Tokio, meldt het geologische bureau USGS. In de Japanse hoofdstad stonden gebouwen te schudden. 10 minuten later volgde een naschok van 6,2 op de schaal van Richter.

2011 

Miyagi werd begin 2011 getroffen door een verwoestende tsunami na een zeebeving van 9,0 op de schaal van Richter, op 130 kilometer van de hoofdstad Sendai. Als gevolg van die beving vielen ruim 15.000 doden en liep de schade in de miljarden. Bovendien raakte een kerncentrale in Fukushima zwaar beschadigd. 

De zeebeving van vrijdag was verder uit de kust en is minder krachtig geweest dan de fatale beving uit 2011. De beheerder van de kerncentrale in Fukushima, Tokyo Electric Power, meldt dat het complex vrijdag niet geëvacueerd hoefde te worden. Ook andere centrales raakten niet beschadigd.

Bekijk de locatie van de aardbeving:


Grotere kaart weergeven