CAÏRO - President Mohamed Mursi van Egypte heeft donderdag in een televisietoespraak opgeroepen tot een nationale dialoog die een einde moet maken aan de politieke crisis in het land.

Hij nodigde alle politieke partijen, rechters en anderen uit om zaterdag op zijn presidentiële paleis in Caïro bijeen te komen.

De dialoog moet leiden tot overeenstemming over de koers na het referendum op 15 december over een ontwerpgrondwet. Hij voegde eraan toe dat de meerderheid beslist zoals dat moet in een democratie.

Mursi zei de vrijheid van meningsuiting te respecteren, maar geweld en sabotage niet te zullen toestaan.

Afgewezen

Niet lang nadat Mursi de oproep deed, werd die al afgewezen door demonstranten, meldt Reuters. Meer protesten zijn aangekondigd voor vrijdag.

De 6-aprilbeweging, een beweging die een belangrijke rol speelde in de revolutie tegen oud-president Mubarak, liet op haar facebookpagina weten dat tijdens de komende protesten een 'rode kaart' zullen betekenen voor president Mursi.

Onrust

In Egypte is al dagenlang sprake van grote onrust, met voor- en tegenstanders van Mursi die elkaar in de hoofdstad Caïro te lijf gaan. Mursi zei de doden aan beide kanten te betreuren.

De onrust onstond nadat Mursi vorige maand zich met een decreet meer macht toebedeelde, waarbij hij het de rechterlijke macht vrijwel onmogelijk maakte zijn beslissingen juridisch te toetsen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdagavond (Amerikaanse tijd) een telefoongesprek gevoerd met president Mursi, meldt persbureau AP.

Mursi en de andere politieke leiders in Egypte moeten aan hun aanhangers duidelijk maken dat geweld onacceptabel is, vindt Obama.

De Amerikaanse president juigt oproep tot dialoog toe, maar benadrukt dat zo'n dialoog wel zonder randvoorwaarden moet worden gehouden.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten