ROME - De Italiaanse regering heeft donderdag het vertrouwen van de Kamer van Afgevaardigden gekregen. 281 afgevaardigden stemden voor en 77 tegen.

De partij Volk van de Vrijheid (PdL) van oud-premier Silvio Berlusconi onthield zich van stemming.

Eerder had de partij de steun aan de regering van premier Mario Monti ingetrokken. Voordat in de Senaat werd gestemd over een motie van vertrouwen in de regering, verlieten de afgevaardigden van de partij de zaal.

De PdL noemde het verlaten van de Senaatszaal een demonstratie van afkeuring van het economisch beleid van de regering. Het zou geen poging zijn geweest vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Napolitano

Hoewel de stap van de PdL niet direct de regering ertoe zal dwingen op te stappen, heeft de centrumlinkse Democratische Partij (PD) al gezegd dat ze president Giorgio Napolitano zal vragen het parlement te ontbinden en vervoegde verkiezingen uit te schrijven. De Italianen zouden dan iets eerder naar het stemlokaal gaan, want volgens plan worden er komend voorjaar verkiezingen gehouden.

President Giorgio Napolitano (87) riep het buitenland en de beleggers op zich niet te laten afschrikken door de politieke problemen. ,,Zelfs buiten Italië kunnen mensen begrijpen dat de politieke spanningen kort voor verkiezingen oplopen, zonder dat er paniek ontstaat over de kracht van de instituties van het land'', zei de president. Hij pleitte voor een ordelijke en rustige aanloop naar de verkiezingen.

Beurs

De beurs in Milaan reageerde negatief op het nieuws over de houding van de PdL. De graadmeter van de beurs in Milaan daalde 0,8 procent, terwijl de graadmeters in andere landen stegen. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties steeg 13 basispunten tot 4,57 procent.