AMSTERDAM - De Syrische luchtmacht is voorbereid om chemische wapens in te zetten tegen de eigen bevolking. De strijdkrachten zouden enkel nog wachten op een bevel van president Assad.

Dat stellen Amerikaanse overheidsfunctionarissen aan NBC News.

Het zeer dodelijke zenuwgas sarin zou volgens bronnen al in vliegtuigbommen zijn geladen. Deze kunnen boven door de rebellen gecontroleerde gebieden worden afgeworpen door gevechtstoestellen van de Syrische luchtmacht.

Tot dinsdag was er geen bewijs dat de strijdkrachten van Assad de chemische wapens aan het voorbereiden waren. Woensdag kwamen echter berichten binnen dat het zenuwgas klaar was voor inzet. Syrië wil niet bevestigen dat ze in het bezit zijn van chemische wapens. Ook zegt het regime dat als dit het geval is, ze het nooit op hun eigen bevolking zal gebruiken.

Sarin is een extreem dodelijk gas. Troepen van de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein brachten in 1988 5000 Koerden om bij één enkele aanval op de stad Halabja.

De vliegtuigen van de Syrische luchtmacht zouden nog niet zijn bewapend met de chemische bommen. Er is echter nog één bevel van Assad nodig om ze in te zetten. "Als dat gebeurt is er weinig dat de buitenwereld kan doen om ze te stoppen", zei een Amerikaanse overheidsfunctionaris.

Rode lijn

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waarschuwde Syrië woensdag tijdens een toespraak op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel dat het 'een rode lijn' zou overschrijden als er chemische wapens worden ingezet.

President Barack Obama heeft eerder al gezegd dat hij een eventuele inzet van chemische wapens door Syrië 'totaal onacceptabel' zou vinden.

Uitbuiten

Syrië vindt dat de VS en Europa de situatie uitbuiten. De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad heeft donderdag in een interview met de tv-zender Al Manar TV gezegd dat ze de kwestie gebruiken om een eventuele interventie te rechtvaardigen. 

Mekdad waarschuwt dat een dergelijke interventie 'catastrofaal' zal zijn. 

Alles over de ontwikkelingen in Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten