'Duitsland stuurt militairen naar Turks-Syrische grens'

BERLIJN - Duitsland zal met maximaal 400 militairen deelnemen aan de NAVO-inzet in Turkije om het land te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië. 

Dat zegt het Duitse persbureau dpa woensdagavond te hebben vernomen van veiligheidsbronnen in Berlijn.

Het Duitse kabinet zal donderdag een besluit nemen over de uitzending van Patriot-luchtverdedigingsraketten naar Turkije. Het parlement wil zich volgende week uitspreken over de missie, waaraan vrijwel zeker ook Nederland en de Verenigde Staten deelnemen. In Nederland neemt de ministerraad naar verwachting vrijdag een besluit.

Turkije had de NAVO om hulp gevraagd na herhaaldelijke granaatinslagen in het grensgebied met Syrië. De Patriot-raketten zijn geschikt voor de verdediging tegen vliegtuigen of raketaanvallen.

De inzet is volgens het militaire bondgenootschap uitsluitend bedoeld om het Turkse grondgebied te beschermen. 

''Turkije is in het Syriëconflict de zwaarst getroffen NAVO-partner'', zo lieten de Duitse departementen weten. Komende week zal het Duitse parlement over de missie beslissen. Het regeringsbesluit maakt ook de inzet van AWACS-radarvliegtuigen mogelijk. Die zijn al in het gebied gestationeerd en zijn voornamelijk met Duits personeel bemand.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie