CAÏRO - Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Mursi zijn woensdag in de straten rond het presidentieel paleis in Caïro slaags met elkaar geraakt.

Ze bekogelden elkaar met stenen en gingen elkaar met stokken te lijf.

De schermutselingen braken uit nadat de Moslimbroederschap, de partij van Mursi, haar aanhang had opgetrommeld voor een tegendemonstratie bij het paleis. Daar hielden zo'n driehonderd tegenstanders van de president een sit-downprotest.

In aantal overtroffen sloegen de oppositiebetogers in de stegen en straatjes rond het paleis voor hun aanvallers op de vlucht. Of er bij het geweld slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend.

'Kwaadaardig'

Mohamed ElBaradei, oud-topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en een van de leiders van de Egyptische hervormingsbeweging, sprak van een 'kwaadaardige en weloverwogen' aanval op vreedzame demonstranten.

Hij houdt president Mohamed Mursi 'volledig verantwoordelijk' voor het geweld dat woensdag in Caïro uitbrak. Zijn regime verliest elke dag aan legitimiteit, zei hij.

ElBaradei zegt dat de oppositie 'klaar is voor de dialoog', op voorwaarde dat het decreet waarmee Mursi zichzelf meer bevoegdheden gaf en het referendum op 15 december over een omstreden grondwet van tafel gaan.

Clinton

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei woensdag in Brussel dat de aanhoudende onrust in Egypte aantoont dat een dialoog tussen de oppositie en de aanhangers van Mursi noodzakelijk is.

Volgens Clinton willen de VS een nieuwe Egyptische grondwet zien die de rechten van alle Egyptenaren garandeert. Ook moeten rechters in Egypte niet worden gehinderd in de uitvoering van hun werk, aldus Clinton.

Alles over de Arabische Lente in ons dossier