BERLIJN - De familie van de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk wil dat het onderzoek naar zijn dood wordt heropend.

Een Duitse aanklager besloot onlangs het onderzoek te staken, maar de familie is nu tegen deze beslissing in beroep gegaan.

Het onderzoek naar Demjanjuks dood was gericht op het gebruik van bepaalde pijnstillers. De medicatie zou de nierproblemen van Demjanjuk hebben verergerd. Het onderzoek concludeerde dat er geen bewijs was dat artsen fouten hadden begaan.

Volgens de advocaat van Demjanjuk druist de beslissing van de aanklager in tegen 'alle medische kennis' over de pijnstiller Novalgin.

VS

Het medicijn wordt vaak gebruikt in Duitsland maar is onder meer in de Verenigde Staten verboden. Demjanjuks familie wil dat vijf artsen en een verpleegster in staat van beschuldiging worden gesteld.

Demjanjuk werd in mei 2010 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 28.060 mensen in het nazikamp Sobibor, waar hij bewaker was.

Demjanjuk heeft altijd ontkend in Sobibor te hebben gewerkt en overleed in maart op 91-jarige leeftijd terwijl hij zijn veroordeling aanvocht.