JERUZALEM - Israël zet vaart achter de nieuwe bouwplannen in de bezette Palestijnse gebieden.

Architecten en aannemers mochten woensdag al hun plannen presenteren voor de bouw in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem. De plannen waren vrijdag aangekondigd, als reactie op de verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties.

Een comité van het Israëlische ministerie van Defensie keurde de bouwplannen in het bezette gebied later op woensdag goed; een eerste stap op weg naar de bouw.

Een deel van de bouw is gepland in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem dat E1 wordt genoemd. Verdere bouw op die plek zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet kunnen afsnijden van Oost-Jeruzalem.

Dat zou in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden. Volgens de Palestijnse topdiplomaat Saeb Erekat is dit bouwplan het definitieve einde van het vredesproces.

Kritiek

Israël krijgt wereldwijd kritiek te verduren om de plannen. Zelfs traditionele bondgenoten als de Verenigde Staten, Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland reageerden afkeurend. VN-chef Ban Ki-moon noemde het een ''bijna fatale klap voor de vrede'' tussen Israël en de Palestijnen.

De uitbreiding van de Joodse nederzettingen is het grootste obstakel voor de hervatting van de vredesbesprekingen, die inmiddels jaren stilliggen. Ongeveer een half miljoen Israëliërs wonen inmiddels tussen 2,5 miljoen Palestijnen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei woensdag op bezoek in Praag dat zijn land nog steeds streeft naar een vredesregeling met de Palestijnen. Die zou tot twee staten moeten leiden, een gedemilitariseerde Palestijnse staat en de joodse staat Israël.

Netanyahu was onderweg naar Berlijn. Duitsland onthield zich bij de VN van stemming over de vraag of Palestina als staat moet worden erkend. Netanyahu zei daarover teleurgesteld te zijn. Tsjechië was het enige lid van de Europese Unie dat tegen stemde. Netanyahu bedankte Praag woensdag.

Alles over het conflict tussen Israël en Palestina in ons dossier