CAÏRO - De Moslim Broederschap heeft in Caïro opgeroepen tot een betoging woensdag voor president Mohamed Mursi voor diens paleis in de noordoostelijke wijk Heliopolis. 

Tegenstanders van de president die uit de broederschap afkomstig is, hebben hetzelfde gedaan als reactie op het plan van de moslimbroeders.

President Mohamed Mursi nam dinsdagavond de wijk uit zijn presidentieel paleis dat ook bekend staat als Qasr al-Ittihadiya (Federatiepaleis). Duizenden tegenstanders waren naar het paleis gegaan en eisten zijn aftreden. Ze menen dat de islamist Mursi zich afgelopen maand heeft ontpopt als een nieuwe dictator.

Mursi is woensdag teruggekeerd in het paleis, maar er zijn nog betogers. Tot dusverre vermijden voor- en tegenstanders elkaar. De tegenstanders hebben als uitvalsbasis het Tahrirplein (Plein van de Bevrijding) midden in de stad op de rechteroever van de Nijl. Daar concentreerde zich in 2011 de opstand tegen president Hosni Mubarak.

Betogers

Dinsdag zijn er veel betogers tegen Mursi naar Heliopolis gegaan. De voorstanders hebben vooralsnog het Nahdet Misrplein (Plein van Egyptische Wedergeboorte) als verzamelpunt op de linkeroever van de Nijl in Giza. Giza is in het westelijke deel van de metropool Caïro.

De broederschap wil nu dat de aanhang van Mursi vanaf 15.00 uur onze tijd steun betuigt aan de president voor zijn paleis in Heliopolis.

Dossiers Egypte en Midden-Oosten