DEN HAAG - Op de speciaal geopende girorekening van het Nederlandse Rode Kruis voor hulp aan de slachtoffers van de oorlog tussen Gaza en Israël is vrijwel geen geld gestort.

Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis tegen het ANP.

Behalve de 1 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is naar rekeningnummer 7244 maar enkele honderden euro’s door burgers overgemaakt. Een woordvoerster kan daar geen duidelijke verklaring voor geven.

''Feit is wel dat toen wij de oproep deden het nieuws snel werd ingehaald door een ophanden zijnde wapenstilstand. Dat maakte de nood natuurlijk niet minder’’, aldus een woordvoerster van de hulporganisatie.

''Maar we weten het niet. Het kan ook te maken hebben met het feit dat mensen eerder iets willen geven tegen de honger in Afrika of voor de slachtoffers van een natuurramp.’’

Ze erkent dat er cynisme is over het conflict in het Midden-Oosten en dat dat van invloed op de opbrengst kan zijn. Het geld van Buitenlandse Zaken wordt besteed aan medische zaken, zoals medicijnen, medische uitrusting voor ziekenhuizen en klinieken en voor ambulances.

Ook al zijn er weinig gulle gevers, het rekeningnummer 7244 blijft bestaan.

Alles over het Midden-Oostenconflict in ons nieuwsdossier