BRUSSEL - De NAVO stuurt Patriot-rakketten naar bondgenoot Turkije als verdediging en bescherming tegen Syrische aanvallen. 

Het bondgenootschap gaf dinsdag gehoor aan het Turkse verzoek om stationering van het luchtverdedigingssysteem in het grensgebied met Syrië.

Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die over Patriots beschikken. Zij bekijken op welke manier zij aan het Turkse verzoek gaan voldoen.

Het zal naar verwachting nog enkele weken duren voordat de eerste Patriots kunnen worden ingezet in het kader van de zogenoemde operatie Actief Hek (Active Fence). De NAVO benadrukt dat de raketten niet zijn bedoeld om een vliegverbod boven Syrië af te dwingen.

De Patriots zijn niet specifiek bedoeld tegen chemische wapens, maar kunnen ook die onderscheppen, benadrukte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Hij hoopt dat de stationering vooral werkt als afschrikking.

Timmermans

Het risico dat Nederland betrokken raakt bij een oorlog tegen Syrië door de inzet van de Patriot-raketten is ''echt wel uitgesloten'', zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Brussel.

Volgens Timmermans gelden voor de stationering van de Patriots heel strenge criteria. Ze worden puur als verdediging ingezet, ze mogen niet dienen om een eventueel vliegverbod boven Syrië af te dwingen en ze mogen niet leiden tot betrokkenheid bij een of ander conflict in Syrië.

''Het is heel simpel. We hebben daarover goede afspraken gemaakt met de NAVO-landen, met Turkije, met de Verenigde Staten'', aldus de minister.

Timmermans benadrukte dat hij en de minister van Defensie nu eerst alles op een rijtje gaan zetten: ''We doen dit stap voor stap, ook om misverstanden te vermijden''. Het is de bedoeling dat de ministerraad vrijdag een besluit neemt, waarna de Tweede Kamer zich erover kan buigen.

Kosten

De minister wilde nog niets zeggen over de kosten. Ook is nog onduidelijk wanneer de Patriots ter plekke kunnen zijn. ''Ik moet precies zien wat aan militaire kant in de planning mogelijk is en uitvoerbaar is. Het is logistiek niet eenvoudig'', aldus Timmermans.

''Nederland kan altijd nog nee zeggen. Maar als een NAVO-partner zijn grenzen en burgerbevolking bedreigd ziet, en een beroep doet op zijn partners, dan moet je wel van heel goede huize komen om niet aan dat verzoek te voldoen.''

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier