LEIDSCHENDAM - Charles Taylor is gekant tegen het feit dat maandag, slechts enkele dagen van tevoren, is bekendgemaakt dat donderdag zijn hoger beroep begint voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Dit is dinsdag vernomen van de verdediging van de ex-president van Liberia.

Taylor werd in mei tot 50 jaar cel veroordeeld voor zijn medeplichtigheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. In hoger beroep wil hij onder meer rechter Sow als getuige oproepen die stelt dat Taylor in eerste aanleg ten onrechte is veroordeeld.

Die getuigenis staat echter niet op de lijst van onderwerpen die de verdediging van SCSL-president Shireen Fisher mag aankaarten.

De verdediging van Taylor heeft daarom een wrakingsverzoek ingediend tegen Fisher. De Amerikaanse rechter moet worden uitgesloten van verdere beraadslagingen over het oproepen van Sow als getuige.

Eerste

Taylor is het eerste voormalige staatshoofd dat door een internationaal hof is veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Ex-president Slobodan Milosevic overleed tijdens het 5e jaar van zijn marathonproces voordat de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal vonnis konden wijzen.

De zaak tegen ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust voor het Internationaal Strafhof is nog in de voorbereidende fase.