HANNOVER - Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland wil de coalitie met de liberale FDP na de verkiezingen van volgend najaar voortzetten.

''In deze tijden kan geen andere coalitie ons land naar een goede toekomst leiden als de onze, de christelijk-liberale coalitie'', zei Merkel dinsdag tijdens het congres van de christendemocratische CDU.

De deelnemers aan het congres zullen besluiten dat Merkel voor de derde keer lijsttrekker van hun partij wordt. In de peilingen staat de regeringscoalitie op verlies.

Merkels christendemocraten handhaven zich, maar de FDP dreigt de kiesdrempel van 5 procent van de stemmen niet te halen en uit de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, te verdwijnen.

Grote coalitie

Als de FDP de kiesdrempel niet haalt, zal Merkel vrijwel zeker moeten zoeken naar een andere coalitiepartner. Dat kan leiden tot een zogeheten grote coalitie van haar CDU/CSU met de sociaaldemocratische SPD, al ziet de Duitse politica dat liever niet gebeuren.

Merkel uitte felle kritiek op die partij: ''Het programma van de sociaaldemocraten is een gevaar voor de middeninkomens." De laatste keer dat de twee partijen een coalitie sloten, was in 2005.