DAMASCUS - De naderende winter bedreigt honderdduizenden Syrische vluchtelingen en met name kinderen.

Dat stelt kinderrechtenorganisatie Save the Children in het vandaag gepubliceerde rapport 'In the Cold' ('In de kou'). De vluchtelingen hebben halsoverkop hun thuisland verlaten en hebben vaak niets mee kunnen nemen om zich te beschermen tegen de weersinvloeden.

De kinderrechtenorganisatie bracht dinsdag een rapport over de winterproblemen uit. De weersverwachtingen voor de komende weken zijn sneeuw en temperaturen onder het vriespunt.

De kinderen zijn volgens Save the Children al verzwakt door de oorlog en de barre omstandigheden in de vluchtelingenkampen.

Deken

Meer dan een t-shirt, een broek en een paar slippers hebben de kinderen vaak niet bij zich volgens de organisatie.

''We hebben één deken. En we zijn met z'n drieën. We hebben niets anders. Als we onder de deken gaan liggen, is deze niet groot genoeg'', laat Save the Children de 11-jarige Ali vertellen.

Hulp

Onder meer de buurlanden Libanon en Turkije vangen vluchtelingen op. Ook binnen Syrië zijn veel mensen op de vlucht. De Verenigde Naties en de Europese Unie lieten ondertussen weten zich grotendeels terug te trekken uit Syrië.

VN-mensen zullen niet meer buiten de hoofdstad Damascus opereren. Volgens de VN komen konvooien met humanitaire hulp steeds vaker terecht in vuurgevechten tussen de strijdende partijen.

Dossier Midden-Oosten