ATHENE/GENÈVE - Migranten die Griekenland illegaal binnenkomen en op doorreis zijn naar andere EU-landen, komen vaak vast te zitten in Griekenland.

Daarom moet er Grieks en Europees beleid komen dat de mensenrechten van deze illegalen centraal stelt.

Dat zei de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten van migranten, François Crépeau, maandag, op de laatste dag van een bezoek aan Griekenland.

Sinds kort worden migranten die Griekenland zonder geldige identiteitspapieren binnenkomen, altijd opgesloten. Dat leidt tot overvolle detentiecentra. Maar gezinnen of kinderen zonder ouders worden vaak helemaal niet vastgezet, zegt Crépeau. Het gevolg is dat zij dan op straat belanden.

Nederland

In Nederland zitten gedurende een jaar gemiddeld zo'n 6000 mensen in vreemdelingendetentie. Gezinnen met minderjarige kinderen mogen hier maximaal 2 weken voor een geplande uitzetting worden vastgezet. De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, concludeerde in augustus dat dat mag als illegalen daardoor beter Nederland uitgezet kunnen worden.

Crépeau maakt zich ook zorgen over de vreemdelingenhaat die in Griekenland de kop heeft opgestoken sinds het land wordt geteisterd door de economische crisis. Hij vindt dat de Griekse autoriteiten er alles aan moeten doen om illegalen te beschermen tegen geweld.

Lees meer over de situatie in Griekenland in ons dossier