AMSTERDAM - De Britse prins William en zijn vrouw Kate verwachten een baby. Dat is maandag officieel bekendgemaakt

De families van Kate en William zijn ook heel blij met de zwangerschap. Ook premier David Cameron en de leider van oppositiepartij Labour waren verheugd, zeiden ze op Twitter.

Kate is opgenomen in het King Edward VII Hospital in hartje Londen. Ze had last van acute ochtendmisselijkheid en moet naar verwachting enkele dagen blijven.

Het is niet ongebruikelijk dat zwangere vrouwen misselijk zijn in de eerste maanden van hun zwangerschap. Ongeveer 5 op de 1000 hebben er echter de hele zwangerschap lang zo veel last van dat ze heel veel moeten overgeven. Dat kan tot uitdroging leiden, aldus de BBC.

Recent

De Britse koninklijke familie wilde niet zeggen hoe lang Kate al zwanger is, alleen dat William en Kate het ''recent'' hebben ontdekt. Naar verluidt zou Kate nog geen 3 maanden zwanger zijn. Haar ochtendmisselijkheid en het ziekenhuisbezoek zouden de royals hebben gedwongen om de zwangerschap snel bekend te maken.

Britse media hadden eerder al gemeld dat Kate in verwachting zou zijn. Kate verscheen afgelopen vrijdag voor het laatst in het openbaar toen ze haar oude school St Andrew's in Pangbourne bezocht.

Troon

Overigens kan het wel even duren voor het kindje van William en Kate op de Britse troon belandt. Zijn opa, prins Charles, heeft nog steeds zijn moeder, koningin Elizabeth, niet opgevolgd. De nieuwe koninklijke baby wordt de derde in de lijn van de Britse troonopvolging.

De wet is ruim 1 jaar geleden zo aangepast dat de eerste spruit van William en Kate überhaupt recht heeft op de troon. Toen werd besloten dat het oudste kind van de Britse koning of koningin de troonopvolger wordt, ongeacht of het een man of een vrouw is.

Voorheen had een jongere prins meer recht op de troon dan zijn oudere zus. In Nederland heeft het oudste kind ook het eerste recht op de troon.