PRAAG - De Amerikaanse president, Barack Obama, heeft Syrië maandag gewaarschuwd geen chemische wapens in te zetten tegen de eigen bevolking.

Dat zou ''totaal onaanvaardbaar'' zijn en leiden tot ''consequenties''. 

Volgens de krant The New York Times zijn er aanwijzingen dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad de afgelopen dagen bezig was om voorbereidingen te treffen voor de inzet van chemische wapens.

Clinton

Minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, had Syrië eerder maandag ook al gewaarschuwd:

''Ik ga niet in detail treden wat we zouden doen in het geval er overtuigend bewijs is dat het Assad-regime zijn toevlucht neemt tot het gebruik van chemische wapens tegen zijn eigen volk. Maar het is voldoende om te zeggen dat we zeker actie zullen ondernemen als dat gebeurt.''

Zenuwgas

Volgens een functionaris in Washington zou Syrië bezig zijn stoffen met elkaar te mengen waaruit uiteindelijk het dodelijke zenuwgas sarin ontstaat. Dat is een zenuwgas dat bij blootstelling leidt tot krampen, longfalen en dood.

In een verklaring voor de televisie liet de regering in Damascus weten dat ze nooit chemische wapens, als ze die al zou hebben, zou gebruiken tegen haar eigen volk.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten