ROME - De oud-communist Pier Luigi Bersani is zondag door de centrumlinkse Democratische Partij (PD) gekozen als lijsttrekker bij de Italiaanse parlementsverkiezingen die komend voorjaar worden gehouden.

De 61-jarige oud-minister kreeg 61,5 procent van de stemmen, tegen 38,5 procent voor zijn rivaal Matteo Renzi, de 37-jarige burgemeester van Florence, aldus de exitpolls.

De definitieve resultaten komen naar verwachting maandag, maar Renzi gaf zijn nederlaag met een Twitter-bericht al toe: ''Het was goed om het eens te proberen.''

Bersani maakt tevens grote kans de volgende premier van Italië te worden, nu de PD volgens recente peilingen de grootste partij zal worden bij de parlementsverkiezingen. Extra voordeel voor Bersani is dat centrumrechts is verwikkeld in onderlinge strijd en fraude-onderzoeken, sinds de flamboyante mediamagnaat Silvio Berlusconi aftrad als minister-president in november 2011 na een golf van schandalen.

PDL

De door Berlusconi opgerichte PDL is van plan op 16 december een lijsttrekker te kiezen, maar dat lijkt nu op losse schroeven te staan.

De 76-jarige mediamagnaat die drie algemene verkiezingen won in de afgelopen twee decennia, heeft de mogelijkheid opengelaten zich weer kandidaat te stellen voor het premierschap.