MADRID - Duizenden Spaanse gehandicapten hebben zondag geprotesteerd tegen bezuinigingen.

''Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn we de straat opgegaan, om de politici ervan bewust te maken dat we op het punt van instorten staan'', aldus de voorzitter van de Spaanse gehandicaptenvereniging CERMI.

Het protest was in het centrum van de hoofdstad Madrid. ''De bezuinigingen veroordelen ons tot een sociaal isolement'', aldus de 39-jarige Monica, die in een rolstoel zit. Ze was vanuit de regio Galicië naar Madrid gereisd om aan de demonstratie mee te doen. Veel deelnemers droegen borden met de noodkreet 'SOS' en 'Gehandicapten aan hun lot overgelaten' met zich mee.

De Spaanse regering bezuinigt tientallen miljarden euro's. De ongeveer 4 miljoen Spanjaarden met een handicap en de gezondheidszorg zijn hierdoor getroffen, maar ze zijn niet de enigen. Madrid is daarom voortdurend het toneel van protesten.

Artsen

Zondag demonstreerden ook duizenden artsen en verpleegkundigen tegen de gedeeltelijke privatisering van de openbare ziekenhuizen. De betogers vormden daarbij menselijke ketens rond hospitaals in de hoofdstad met als motto ''omhels uw ziekenhuizen''.