AMSTERDAM - Het hoogste rechtscollege in Egypte heeft zondag een beslissing uitgesteld over de wettigheid van de raad die het controversiële ontwerp van een nieuwe grondwet maakte.

Dat gebeurde onder druk van protesterende islamieten die zich bij het gebouw van het Opperste Constitutionele Hof in Caïro hadden verzameld.

Het hof, dat zich tevens zou buigen over de wettigheid van de door islamieten gedomineerde Senaat, noemde geen nieuwe datum.

Honderden demonstranten waren naar het rechtsgebouw gekomen om te demonstreren. De aanhangers van de Moslim Broederschap van president Mohamed Mursi wantrouwen het hof, dat zich in juni uitsprak voor het ontbinden van de door de Broederschap geleide Egyptische Tweede Kamer.

Document

De raad die het ontwerp voor de nieuwe grondwet schreef, en die ook al wordt gedomineerd door islamieten, overhandigde het document zaterdag aan Mursi.

Die maakte bekend dat op 15 december een referendum wordt gehouden over de grondwet. Critici menen dat de ontwerpgrondwet onder meer de vrijheid van meningsuiting beperkt onder het mom van bescherming van religie.

Alles over Egypte in ons dossier

Meer over de Arabische lente op onze special