WASHINGTON - Het lukt de Verenigde Staten niet om het transport van Iraanse wapens naar Syrië aan banden te leggen.

Dat schreef de New York Times zaterdag. Irak, gelegen tussen Iran en Syrië, zou er weinig voor voelen om regelmatig Iraanse vluchten te inspecteren.

De Iraanse wapenleveranties zijn van cruciaal belang voor de Syrische regering, die steeds meer in het nauw wordt gedreven door opstandelingen. Amerikaanse pogingen om de wapeninvoer via Irak te stoppen, lijken volgens de krant grotendeels stuk te lopen op Irakese onwil.

Medewerking

Op aandringen van de Amerikaanse regering beloofde Irak in september weliswaar medewerking, maar inspecteert nog altijd nauwelijks vluchten. Bovendien zouden Irakese functionarissen Iran tippen als er een inspectie op handen is, zeggen Amerikaanse overheidsbronnen.

'Verspilling'

Volgens het hoofd van de burgerluchtvaart in Irak zijn er geen aanwijzingen dat Irakese overheidsmedewerkers heimelijk Iran inlichten. Er zouden simpelweg te veel toestellen naar Syrië vliegen om alle vluchten te controleren.

''Dat zou een enorme verspilling zijn van geld. We moeten ieder toestel dat we aan de grond zetten ook weer bijtanken'', stelde hij.

De Iraniërs werken bovendien niet altijd mee aan de controles. Volgens de Amerikanen negeerde een Iraans toestel in oktober een verzoek om te landen. Vermoedelijk omdat de bemanningsleden hun vracht niet wilden laten inspecteren.

Alles over de situatie in Syrië