CAIRO - Egypte houdt op 15 december een referendum over het controversiële ontwerp voor een nieuwe grondwet.

President Mohamed Mursi riep alle Egyptenaren zaterdag op hun stem uit te brengen.

Hij zei dat nadat hij in Caïro een exemplaar van de ontwerp-grondwet in ontvangst had genomen van de door islamisten gedomineerde raad die het document schreef.

Mursi riep verder op tot een ''nationale dialoog'' nu het land het eind nadert van de overgangsperiode na de val van het regime van oud-president Hosni Mubarak.

Kritiek

De ontwerp-grondwet kan nu al op een storm van kritiek rekenen. ''Mursi houdt een referendum over een ontwerp-grondwet die de fundamentele vrijheden ondermijnt en universele waarden schendt. De strijd zal doorgaan'', twitterde de toonaangevende dissident en voormalig chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei.

De wet schiet volgens Amnesty International tekort in de bescherming van de mensenrechten en negeert de rechten van de vrouw.

Ook beperkt de wet de vrijheid van meningsuiting onder het mom van bescherming van religie en staat deze nog steeds toe dat burgers door militaire tribunalen worden berecht, klaagde de mensenrechtenorganisatie.

Opperrechters

De Egyptische president besloot van de week de tekst van de wet er doorheen te jagen vóór een hof van opperrechters zondag uitspraak doet over de wettigheid van de grondwetgevende raad.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten